Aalst, BEL
info@compagniegardavoe.be

CONFITUUR // de dans van de roze balletten – september 2023

De jaren ’70 en ’80 in België. Gruwelijke gebeurtenissen, affaires en complotten volgen elkaar op. De doofpot is koning en de macht over het land schuilt in achterkamers. Verstrengeld in dit web zit Claudia, een jonge vrouw die de rechtvaardigheid kost wat kost wil laten zegevieren.

“Als ge godverlaten alleen zijt op de wereld, is het gerecht uw enige toevluchtsoord.
Het zou een veilige haven moeten zijn in een moeras van onrecht.
Het zou moeten kunnen recht trekken wat scheef loopt.”

Maar wat als het gerecht zelf een moeras blijkt te zijn? Wat als elke geopende deur beantwoord wordt met een licht dat uitgedaan wordt? Dan is de enige optie misschien om het recht in eigen handen te nemen.

Trailer: (c) Bert Temmerman

Met CONFITUUR // de dans van de roze balletten bracht Compagnie Gardavoe een wraakepos à la Quentin Tarantino’s Kill Bill, genesteld in het tijdsgewricht van de loden jaren ‘70, ‘80 en ‘90 van België. Een donkere pagina in onze geschiedenis. Denk aan de Bende van Nijvel en Haemers, aanslagen van de CCC, de ontvoering van Paul Vanden Boeynants en de befaamde Roze Balletten. Gebeurtenissen die enerzijds in ons collectief geheugen gegrift zijn, maar tegelijkertijd bol staan van mysterie, geheimdoenerij en onopgelostheid. Hierdoor krijgen speculatie en fantasie vrij spel. Vertrekkende van de realiteit en ware gebeurtenissen is deze voorstelling een fictieve creatie over onrecht en doofpotten. Over machtsmisbruik en decadentie. Over ballet en confituur.

CONFITUUR // de dans van de roze ballettenwas de tweede productie van Compagnie Gardavoe. Een eigen creatie, waarin fantasie en verbeelding vermengd werd met waargebeurde feiten. In de geest van Compagnie Gardavoe was het opnieuw een voorstelling waarin toneel, dans, muziek en audiovisuele kunsten samensmolten tot een mooi geheel. Als locatie kozen we deze keer voor de Heilig Hartkerk in Aalst.

CONFITUUR werd gerealiseerd door een groot team, ondersteund door de volgende artistieke makers: Lies Geldhof en Joost Roggeman (concept en regie), Joris Van den Brande (tekst), Koen De Graeve (coaching), Dancecenter MOVE o.l.v. Aureline D’Haese (choreografie) en de Backseat Boppers (muziekcompositie en -uitvoering).

Cast en crew

CONFITUUR werd mogelijk gemaakt door een ontzettende ploeg van enthousiaste en gepassioneerde mensen. Hieronder beperken we ons tot het team van artistieke makers en de cast. Wil je een uitgebreid overzicht van wie meewerkte aan CONFITUUR? Klik dan op deze link: https://www.compagniegardavoe.be/cast-en-crew-van-confituur/

Tekst: Joris Van den Brande
Regie:
Lies Geldhof en Joost Roggeman
Choreografie
: Dancecenter MOVE o.l.v. Aureline D’Haese
Muziekcompositi
e en -uitvoering: Backseat Boppers

Cast:
Ina Bal, Tom Bracke, Christiane Buys, Lieselot Cammerman, Bo Christien, Johan Coignau, Erwin Coppens, Eva Coppieters, Bart Danckaert, Katleen De Block, Lieven De Bondt, Jan De Smedt, Dennis De Wolf, Haike D’haese, Ulrich D’haese, Valerie Eylenbosch, Annelies Gilbos, Claire Louise Harris, Emma Mansaray, Margo Princen, Joost Roggeman, Lana Van Den Brulle, Arno Van Den Brulle, Geert Van Lyl, Roel Van Ransbeke, Bente Vanden Bossche

Hieronder kun je nagenieten van enkele prachtige foto’s, getrokken door Tim De Backer.