Aalst, BEL
info@compagniegardavoe.be

AENEAS // de wapens en de man – GEANNULEERD

Na het succes van TEN OORLOG waren we er met Compagnie Gardavoe nog meer van overtuigd dat we gelijkaardige grootschalige producties willen blijven realiseren. Het duurde niet lang voor ons volgend idee ontstond. Samen met theatermaker Koen Boesman viel ons oog op het verhaal van Aeneas, de Romeinse held van Vergilius.

In april 2019 zaten we samen met een dramaturgisch groepje om uit te denken hoe we dit omvangrijke verhaal konden omzetten naar theater. Na een week was ‘AENEAS // de wapens en de man‘ geboren.

Een volgende stap was het vinden van een spelersgroep. We organiseerden een open workshop in CC De Werf en Netwerk waarop we nieuw talent ontdekten. Op basis hiervan maakten we een rolverdeling. We vormden een groep met gekende Gardavoegezichten en nieuwe mensen, allemaal verbonden door hun passie en enthousiasme om een prachtvoorstelling te maken.

Na ongeveer een jaar van voorbereiding startten in januari 2020 de repetities. Eindelijk werden al onze ideeën in realiteit omgezet. In maart werden we gedwongen om net als iedereen de handrem op te trekken door Covid-19. Alle repetities vielen stil en zouden ten vroegste in de zomer kunnen opstarten. Hierdoor besloten we dat het niet meer haalbaar was om in september 2020 AENEAS te krijgen waar we wilden. We stelden het uit naar september 2021.

In januari 2021 startten we opnieuw vol goede moed aan digitale repetities. We waren ervan overtuigd dat de situatie op korte tijd voldoende positief zou evolueren dat we terug in real life konden repeteren. Dat was niet het geval. De opstartdatum werd per overlegcomité verder vooruit geschoven. Na een tijd merkten we dat het ook dit jaar geen haalbare kaart meer was.

Op dat moment zaten we als bestuur in de knoop. Moesten we onze productie opnieuw een jaar verleggen? Hoe graag we ‘AENEAS // de wapens en de man’ ook zagen, het had ons ook wel al heel wat teleurstelling en frustratie opgeleverd. Daarom besloten we deze productie (tijdelijk) opzij te schuiven en met een frisse start te beginnen. Het blijft wel onze ambitie om ‘AENEAS // de wapens en de man’ ooit op scène te brengen. Binnen 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar … Wie zal het zeggen?

Cast en crew

Hoewel ‘AENEAS // de wapens en de man’ niet gerealiseerd is, heeft een ontzettende ploeg van enthousiaste medewerkers gedurende twee jaar dit project toch op hun schouders gedragen. We willen iedereen die aan AENEAS heeft meegewerkt dan ook uitdrukkelijk bedanken voor alle inspanningen!

Tekst: Koen Boesman
Regie: Koen Boesman
Co-regie: Lies Geldhof
Muziekcompositie: Elisabeth De Loore
Decorontwerp: Piet De Koninck

Acteurs en actrices
Astrid Annaert, Ina Bal, Amber Bolangier, Toon Bruylandt, Lieselot Cammerman, Johan Coignau, Erwin Coppens, Eva Coppieters, Bart Danckaert, Katleen De Block, Sofie De Boeck, Maartje De Bondt, Steven De Leeneer, Danny De Neve, Jan De Smedt, Haike D’Haese, Els Dooms, Annelies Gilbos, An Keunen, Dimitri Kozlov Leana Luyckx, Bernard Pieters, Joost Roggeman, Kaan Schockaert, Elien Sonck, Marleen Strickx, Evi Tcaciuc, Filip  Van De Winkel, Arno Van Den Brulle, Sofie Van der Perre, Bob Van Impe en Geert Van Lil

Performers: bewegingsgroep in de Onderwereld
Veerle De Leeneer, Isabelle Denutte, Hanne De Schryver, Sieglinde Heymans, Martinne Meganck, Anouk Stragier, Kelly Uyttersprot en Wendy Van den Berghe

Muziekarrangeur: Els De Sadeleer

Pop-uporkest van Compagnie Gardavoe (o.l.v. dirigent Rob De Winter)
Yoni Bauwens, Nele Boesman, Theo Caudron, Dorien Debaets, Geertrui Delplace, Hilde De Saar, Jan De Vylder, Jonas D’Haese, Zelda Elskens, Karl Heyman, Lisa Janssens, Margot Meire, Bente Schockaert, Karl Van Buggenhout, Lotte Van Den Eeckhout, Louis Van den Hauwe, Juline Van Oudenhove.

Koor Kantilene (o.l.v. Martine Van de Voorde)

Sopraan: Tineke Van Ingelgem

Medewerkers
Dramaturgie: Koen Boesman, Lies Geldhof, Lynn Marcoen, Joost Roggeman en Arno Van Den Brulle
Productieleiding: Lies Geldhof
Productieteam: Lennert Callebaut, Lies Geldhof, Katrien Hendrickx, Lynn Marcoen, Wim Rasschaert, Joost Roggeman, Ann Strickx, Arno Van Den Brulle, Elise Van Den Brulle en Filip Van de Winkel
Regie-assistentie: Lynn Marcoen

Decorcreatie en aanmaak promotiemateriaal: de studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst

Kostuums: de studenten van DVM htb (onder begeleiding van Sarah Bael)

Fotografie en video: Io Cooman en Sam Van den Eede
Soundtrack teasers: Simon Mahieu

Speciale dank aan: Stad Aalst, Zuidkaai, CC De Werf, Netwerk Aalst, EMotia, DVM htb, Academie voor Beeldende Kunsten Aalst en Belgian Tax Shelter